Fotosite

De geschiedenis van de schoolgebouwen

In maart 1834 kocht Dame Agathe Verhelle een statig, historisch pand in de Lange Nieuwstraat te Antwerpen van de Engelse zakenman William Wood. Agathe Verhelle was de overste van de kloosterorde van de Dames van het Christelijk Onderwijs, die ook in Gent, Brugge, Luik, Flône, en later in Engeland en Brazilië scholen oprichtte.

Het eerste schooljaar in Antwerpen ving in oktober 1834 aan met slechts drie leerlingen. In de jaren die erop volgden, kreeg de school steeds meer leerlingen, zodat uitbreidingen volgden in 1865, 1869 en 1886. Die laatste uitbreiding werd gerealiseerd met de aankoop van een gebouw aan de Meir. Hoewel de school aan dit gebouw voor eeuwig de bijnaam de Dames van de Meir zou overhouden, werd het gebouw al in 1925 te lawaaierig bevonden om er les te kunnen geven. Het werd verkocht, maar de toegangspoort aan de Meir bleef.

Wie door de gebouwen van De Dames wandelt, kan nog steeds overal sporen vinden van het rijke verleden van deze gebouwen: het keldertje waar Antoon Van Dijck nog gewerkt heeft, de zaal waar naar verluidt zowel koningin Christina van Zweden als Napoleon nog zouden gedanst hebben, en de godshuisjes met het charmante kapelletje.

Neem gerust al even een kijkje in onze school op de pagina van de schoolgebouwen.Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs (vzw Ignatiaanse Scholen Antwerpen/vzw IgnAS)
Louiza-Marialei 5 - 2018 Antwerpen - de.dames@idco.org